новини

Ученици от ПГРКК участваха в Богоявленския водосвет на бойните знамена и флагове

Представителният ученически отряд на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване взе участие в церемонията по повод Йордановден или Богоявление, която се проведе на русенския кей. Също така ученикът от 10 в клас на гимназията Димитър Димитров участва и в Младежкия гвардейски отряд на Русе.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен на 6 януари в Русе лично от Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум. В рамките на ритуала, който започна с изпълнение на „Срещен марш“, командирът на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев прие почетния караул. Сред официалните гости бяха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков, посланикът на Република България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров, командирът на формированието в Щръклево майор Васил Йорданов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и редица представители на държавни и местни структури. Знамената, които участваха в церемонията, са на: русенския гарнизон, военно формирование 42520 – Щръклево, 13-и гвардейски ученически отряд и Дунавския флотилен отряд. От регионалния клуб „Ангел Кънчев“ в Русе към Национално дружество „Традиция“ представиха собствена реплика на знамето на Ботевата чета.

 

Малко по-късно 28-годишният Валентин Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум. Младежът получи специално ръчно изработена по православния канон икона на Св. Йоан Кръстител. Тя му бе подарена от Анатоли Станев, който му пожела дълголетие и радост. По традиция извадилият кръста получи парична премия от кмета, а от дядо Наум сребърно кръстче, икона и бутилка вино. Икона на Света Богородица му бе подарена и от посланик Влайков. 

Тази година в ритуала на Йордановден се включиха общо 11 души. Те бяха на възраст между 18 и 51 години, като четирима от тях скочиха за първи път. Температурата на водата бе около шест градуса. „За трети път скачам за кръста. Искам да благодаря на Господ, че избра мен, на съпругата ми, че ме подкрепя винаги, както и на брат ми Теодор Цветков, защото ме научи, че с вяра можеш да постигнеш всичко“ каза Цветков, който работи в сферата на IT-индустрията.

 

  • Източник: ПГРКК

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать