новини

Двама ученика от ПГРКК получиха стипендии от майката на Антон Петров

 

 

На 12 януари в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване се състоя кратка церемония по връчването на стипендии от майката на офицерски кандидат Антон Петров, Иванка Петрова. Заедно с нея на церемонията присъства и лелята на загиналия в Кербала български военнослужещ – Нели Станчева.

Тази година стипендии получиха учениците Алисия Атанасова – от 9 в клас и Виктор Василев – 10 в клас. Алисия Атанасова е първото момиче, което е номинирано за тази стипендия.

Припомняме, че офицерски кандидат Антон Петров е възпитаник на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, а след това завършва военното училище във Велико Търново. През 2003 година заминава за Ирак още с първата група български военни. Той има звание младши сержант и е назначен за командир на отделение в българския батальон в Кербала.

На 27 декември 2003 година по обяд база „Индия“, в която е гарнизонът на Петров, е атакувана, като цистерна-бомба преминава през загражденията и се взривява непосредствено до базата. Загиват 5 български военнослужещи, измежду които е и Антон Петров.

След неговата кончина, семейството на българския военен, всяка година дарява по една стипендия на ученик от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Заради пандемичната обстановка у нас през миналата учебна година стипендия не бе връчена. Затова сега бяха отличени двама ученика.

 

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать