Събития

Учениците от ПГРКК отбелязаха 149 години от гибелта на Васил Левски

С кратка тържествена церемония в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване бе отбелязана 149-годишнината от гибелта на Васил Левски. Учениците бяха подготвили специален кът със снимки и документи, посветени на делото на Апостола на Свободата. По време на церемонията бяха прочетени и стихове в памет на националния герой на България.

 

Васил Иванов Кунчев е роден в Карлово на 18 юли 1837 г. По-нови изследвания обаче сочат, че е роден на 18 юли 1840 г. Учи в родния си град, а след това и в Стара Загора. В ранната си възраст става послушник и обикаля из селата, за да събира помощи за Хилендарския манастир. Учи църковно пеене и богослужение, а през 1858 година приема монашеството в Сопотския манастир под името Игнатий.

Четири години по-късно, под влиянието на Георги Сава Раковски, Кунчев заминава за Сърбия и постъпва в Първа българска легия. В този период получава и прозвището Левски, за което има няколко теории. Според една от тях Кунчев успява да прескочи голям и широк трап, след което определят скока му като "лъвски". Други приемат, че прозвището му е дадено заради смелостта и храбростта, които проявява непрекъснато.

До есента на 1872 година са изградени и първите окръжни центрове, които осъществяват координацията между Букурещкия централен комитет и местните комитети в страната.

 

На 24 декември 1872 година Левски, преоблечен, като турчин, пристига в Ловеч, където отсяда в домовете на Никола Сирков и Величка Хашнова. След като взема архива, който зашива в самара на коня, на 26 декември, придружаван от Никола Цвятков, потегля към Велико Търново. По пътя извън Ловеч злощастно са срещнати от турски конен патрул. Старшият – помакът Али чауш, не остава доволен от отговора на Левски, че е ловчанец, тръгнал към лозето си, за да види колко коли тор трябва да се изсипят, но предпочита да не рискува в схватка и ги оставя да продължат пътя. Долага обаче веднага в Ловеч за срещата и оттам е организирана хайка за залавянето на подозрителните лица. Според други предположения не заптието долага за съмнителното лице, а предател от хана в Къкрина известява за съмнителен гостенин.

На 27 декември 1872 г. е заловен от турските заптиета в Къкринското ханче. При ареста архивът остава незабелязан от полицията. Комитетски книжа са запазени от Никола Сирков (Халача). След Освобождението от османско владичество Никола Цвятков и Мария Сиркова предават част от него на Захари Стоянов, а друга – в Музея на Ловешкото читалище „Наука“.

 

На 6 февруари по стар стил, или на 18 – по нов стил, 1873 г. Васил Левски е обесен в околностите на София. Мястото на обесването на Апостола на Свободата се намира в центъра на днешна София, близо до мястото, където е издигнат негов паметник. Няма преки свидетелства за погребението на Васил Левски след обесването му, а мястото на неговия гроб е предмет на различни хипотези и спорове.

 

Името на Васил Левски носят един град, шест села, една община, квартали в Балчик, Варна, София и други, значителен брой булеварди (един от тях е основния столичен Булевард „Васил Левски“), площади и улици, училища (едни от тях са българските училища „Васил Левски“ във Валенсия, Палма де Майорка, Кишинев, Лас Вегас, Лондон, Париж и Сан Диего), читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия и Националният стадион в София, Националният военен университет във Велико Търново, Връх Левски в Стара планина и Bръх Левски на остров Ливингстън.

През 2009 г. открития от български астрономи астероид е наречен 204831 Левски.

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать