Събития 2023-2024

ЕДИН ПО-РАЗЛИЧЕН ЧАС ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ С УЧЕНИЦИТЕ ОТ X А КЛАС

ЕДИН ПО-РАЗЛИЧЕН ЧАС ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ  С УЧЕНИЦИТЕ ОТ X А КЛАС

В часа по история и цивилизации с учениците от X А клас на ПГРКК, планиран като обобщение на Българския преход към Новото време – Българското Възраждане, бе поканен г-н Крум Гочков – последния радист на кораба „Радецки“. Разпалено дискутирахме времето, когато начело на революционната организация застават привържениците на радикалните средства за водене на борба. Това са идеолозите на отчаяната развръзка на Българския въпрос – Христо Ботев и дейците от Гюргевския „Комитет на апостолите“ – Стефан Стамболов, Никола Обретенов, Панайот Волов, Стоян Заимов и др., които носят историческата отговорност за провеждането на въстанията от есента на 1875 г. и пролетта на 1876 г.

В хода на дискусията стигнахме до заключителния акорд на Априлското въстание – подвига на четата на Христо Ботев. Дадохме думата и на нашия гост – Крум Гочков, който ни разказа историята на първия възстановен кораб „Радецки“, вълнуващите плавания с него по река Дунав до Белград и Будапеща, както и за срещите с наследника на огняря на автентичния кораб.

            От висотата на достолепната си възраст господин Гочков много ни впечатли с разказа си. Още повече, че трима ученици от паралелката само преди няколко месеца изминаха пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

            Урокът по история и цивилизации се превърна в урок по историческа памет, родолюбие и житейски уроци.

онлайн сериал меня зовут эрл смотреть или скачать